Prva strana
 
"ZORA" danas

Kao isto smo obećali u prethodnom predstavljanju "Zora" doo hemijska čistiona i praona sa novim renoviranim a starim sedištem u strogom centru grada u ulici DIMITRIJA TUCOVIĆA 12 se potpuno modernizovala i opremila sa novom najsavremenijom ITALIJANSKOM tehnologijom za pranje i hemijsko čišćenje odevnih predmeta. Može se reći da smo stasali u jednu brzu i savremenu hemijsku čistionu i praonu.

Nova oprema se sastoji od HEMIJSKE MAŠINE italijanskog proizvođača FIRBIMATIC. U njoj se radi tzv. suvo-bezvodno pranje to jest hemijsko čišćenje stvari od vune, svile i ostalih osetljivih tkanina za koje je predviđeno hemijsko čišćenje. Poseban program ova mašina ima za hemijsko čišćenje stvari od kože (svih vrsta kože - glatka, mat, sjajna, velur, jelenska, svinjska, ovčija, teleća koža svih boja) i njeno dodatno obogaćivanje - premašćivanje da bi koža i posle čišćenja ostala meka i istog kvaliteta. Nakon čišćenja se koža impregnira - zaštiti od vode i to tako što se pod pritiskom uduva impregnator na površinu kože.

Druga mašina je MAŠINA ZA PEGLANJE u sklopu koje je pištolj sa suvom vrelom parom koji pod pritiskom dodatno izduvava fleke. Mašina poseduje tzv. donju paru to je vrela para koja izlazi iz samog stola za materijale koji ne trpe ni najmanji pritisak pegle. Pegla je zaštićena teflonskom podlogom i iz nje takođe izlazi para što onemogućava bilo kakvo ostavljanje sjajnog traga od pegle na odevnom predmetu. Tu je i neophodni vakum sistem koji u svakom momentu suši odeću koja pri peglanju dobije paru, pa se navlaži.

Treća mašina je KABINA ZA SKIDANJE FLEKA koja je vezana za kompresor. To omogućava da pištolji pod pritiskom uduvavaju hemiju u materijal a vakum sistem da ta hemija potpuno prođe kroz materijal. U sklopu kabine je paleta proizvoda za skidanje fleka od nemačke firme SAITZ. Sa ovim proizvodima se mogu skidati fleke raznog porekla ulja, farbe, smole žvakaće gume, crveno vino, kečap, ruž, flomaster, hemijska olovka, kreon, puder, korektor, mastilo... itd.

Kod fleka je važno znati sledeće:
  1. fleku treba identifikovati - znati poreklo fleke
  2. fleku treba skidati što svežiju tj. što pre
  3. ne treba je tretirati kod kuće jer to nama otežava dalji rad.

Četvrta mašina je ROLJKA ili valjak za peglanje. Znači roljamo i peglamo posteljinu, stolnjake i ostalu galanteriju na licu mesta - ODMAH! Dođite i uverite se!

U sklopu ove opreme je i jedna vertikala u kojoj su vezane MAŠINA ZA PRANJE VEŠA od 7 kg i MAŠINA ZA SUŠENJE VEŠA istog kapaciteta. Tako da ćebad, jakne sintetičke i perjane, zavese, draperije i ostalu kabastu robu operemo i osušimo istoga dana.

Na kraju, tu je i zidna pakerica za pakovanje gotove garderobe u najlon određene veličine.

RADIMO KUĆNU DOSTAVU!
POZOVITE NAS I MI DOLAZIMO!

Staru opremu smo zadržali, reparirali i preselili u novi prostor. U našem pogonu peremo sve stvari od perja, jorgane i jastuke od vune i sintetike, mebl presvlake za sedeće garniture, trakaste zavese i sve druge vrste zavesa i SVE ONO ŠTO NE MOŽETE KOD KUĆE PROBAJTE KOD NAS - MI MOŽEMO!

U sklopu pogona je obnovljena i TEPIHARA gde peremo tepihe svih vrsta - vunene, sintetičke, krznene, kožne, svilene itd. Pranje tepiha podrazumeva skidanje fleka na suvo, zatim se tepih potpuno nakvasi vodom i sa mašinom za pranje (kružnom grubom četkom) i sredstvom za pranje tepiha, tepih se ceo dobro izčetka. Zatim se tepih centrifugira, gde se istovremeno i ispira od pene i prljavštine. Potom se tepih kači u sušaru gde se osuši za dva do tri dana - u zavisnosti od vrste i debljine tepiha.

SVE DONETE STVARI SU GOTOVE ISTI DAN ILI SUTRADAN!

CENE SU ISTE, NEMA EKSTRA CENE ZA EKSTRA USLUGU!

O nama - istorijat

Hemijska čistiona i praona "ZORA" je osnovana 1964. godine kao zanatska radnja za pranje i hemijsko čišćenje. "ZORA" doo je 2006. godine privatizovana i sada je akcionarsko društvo sa 80% većinskog kapitala, a ostalo su mali akcionari. Sadašnji pogon u svom sastavu ima odeljenje hemijskog čišćenja, pranja i peglanja.

Hemijsko odeljenjese prvenstveno bavi hemijskim čišćenjem-odmašćivanjem odevnih predmeta i odstranjivanjem svih vrsta fleka različitog porekla - po sastavu (mlečne fleke, paradajz, paprika, ruž, farba, smola, žvakaća guma, itd.). Hemijski se čiste svi odevni predmeti od tkanina (prema deklaraciji), kao i kožni predmeti. Hemijsko odeljenje poseduje ultrazvuk za razbijanje fleka i pet mašina za hemijsko čišćenje na bazi perhloretilena.

Hemijski očistiti odevni predmet znači očistiti ga bez dodira sa vodom koja razlaže vlakna tkanine. Hemijskim čišćenjem se produžava vek trajanja odeće.

Odeljenje pranja tj. praonase bavi pranjem svih vrsta veša i tepiha, kako za građane, tako i za industriju, škole, hotele i sve druge ustanove. Praona u svom sastavu ima više mašina za pranje veša različitog kapaciteta: od 5 kg, 15 kg, 23 kg do mašine za pranje 40 kg veša. Poseduje i četiri tumblera za sušenje veša (sušare) kapaciteta 70 kg veša, kao i mašine za pranje kabaste robe (jorgana, sunđera, perjanih jastuka, itd.) i centrifugu za njihovo ceđenje. U sastavu praone je i tepihara, deo za ručno pranje tepiha i mašina za mašinsko pranje tepiha, kao i centrifuga za njihovo ceđenje.

Odeljenje peglanja i roljanjase bavi peglanjem garderobe i roljanjem čaršafa, stolnjaka, itd. Profesionalne pegle rade po principu prolaska tople pare kroz garderobu, a sama pegla na sebi ima zaštitni teflon, tako da je odeća potpuno zaštićena od oštećenja i nastanka tzv. "sjaja". Svi odevni predmeti se pakuju u PVC vreće i kače na vešalice.

Budućnost"ZORA" doo se ogleda u otvaranju jedne savremene i brze hemijske čistione i praone u centru grada. Za to su kupljene najsavremenije ekološke mašine za hemijsko čišćenje, pranje i sušenje veša iz Italije i Belgije. Smatramo da ćemo na taj način ubrzati i poboljšati našu uslugu i biti uvek na raspolaganju našim klijentima.

 

DUGOGODIŠNJA TRADICIJA I POVERENJE NAŠIH KLIJENATA JE GARANCIJA NAŠEG USPEHA!